Manastirea Bezdin


Prezentare

Situata la 36 km vest de Arad, Manastirea Bezdin cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (28 august stil nou), este una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania ce se mai pastreaza, datand din 1539.

Manastirea este accesibila de pe soseaua Arad-Periam, pe un drum care se ramifica spre dreapta la intrarea in satul Munar, drum care duce spre padurea de pe malul Muresului. La 5 km de satul Munar se afla Sfanta Manastire Bezdin.


Candva Sfanta Manastire era ascunsa in padurea deasa si falnica ce o inconjura, astazi padurea retragandu-se inspre Mures, ocupand doar spatiul dintre digul de aparare din spatele manastirii si malul Muresului.

Numele manastirii vine de la paraul Bezdin care formeaza o serie de mlastini cu mult stufaris in partea-i vestica, creand totodata un peisaj deosebit de pitoresc.



Istoric

Construirea Sfantei Manastiri Bezdin s-a inceput in 1539 prin ravna lui Iovan Iaksici din Nadlac care a si vietuit ulterior aici. Se intampla pe vremea arhimandritului Ioasaf Milutinovici, iar constructia s-a savarsit cu ajutorul fratilor si credinciosilor - dupa cum consemna pe o fila de Psaltire (aflata acum la Varset) Leontie Bogojevici-ieromonahul.
A fost incendiata de turci in timpul ocupatiei otomane a Banatului, dar n-a fost parasita de calugari, care au ridicat o biserica din lemn in care au slujit pana la construirea celei de acum. Biserica de caramida s-a construit dupa 1690, in stil bizantin in forma de trefla cu trei abside.
A insemnat un moment important in istoria comunitatii sarbesti din aceasta provincie a Imperiului Austro-Ungar, in jurul sfantului lacas mentinandu-se vie credinta si coeziunea de fratietate a acestei etnii.

Dupa 1740 urmeaza o perioada de dezvoltare a manastirii, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici care vine aici de la Manastirea Vincia din Serbia impreuna cu obstea, de unde au fugit prigoniti de turci. Printre multele obiecte de cult deosebit de valoroase, au adus si Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de provenienta de la Muntele Athos.


In 1753 cunoscutul pictor aradean Stefan Tenetchi picteaza iconostasul bisericii. In 1755 se executa lemnaria si se doneaza sfanta masa de marmura. In anul 1771 conacul manastirii avea deja dimensiuni importante, avand peste 52 de incaperi (parter si etaj), capela, antreu, trapeza. In acea vreme vietuiau aici 16 calugari.

In 1802 pictorul academic Jacov Orfelin picteaza un iconostas complet nou, iar in 1833 se executa importante lucrari de reparatii. Intre 1912-1922 aici a lucrat marele pictor sarb Stefan Alexici, care a executat mari compozitii picturale aflate azi la Vicariatul Ortodox Sarb din Timisoara spre mai buna pastrare. Tot la Vicariatul din Timisoara se afla si parte din pictura iconostasului (piesele demontabile), precum si marea parte a bogatei biblioteci manastiresti.


Altadata o adevarata comoara a ortodoxiei, astazi aceasta falnica manastire este intr-o situatie de o tristete cutremuratoare, aproape goala - fiind vietuita de o singura maicuta aflata la varsta senectutii, luptandu-se cu toate lipsurile posibile, mai ales cu cele financiare, dar si cu teribila-i singuratate.


Maica Anghelina


Greu de crezut ca aceasta mareata manastire este vietuita si ingrijita de o singura monahie - maica Anghelina. O persoana marunta si plina de viata, cu ochi albastri luminosi si clari, plina de bunavointa si caldura sufleteasca. Vorbeste frumos si bland intr-o romaneasca aleasa, isi face timp pentru pelerinii care mai poposesc pe aceste meleaguri si parca n-ar mai dori sa se desparta de ei. 

Nu se plange, este bucuroasa ca Donmul si Maica Domnului au invrednicit-o la o asa nevointa, insa o mare tristete o cuprinde cand spune ca nu se gaseste nici o sarboaica sa vina spre viata monahala in aceasta adevarata lavra din pusta Banatului de nord - lunca Muresului. La intrebarea de ce nu sunt acceptate si romancele, spune ca le-ar primi cu toata dragostea daca ar fi dispuse sa invete sarbeste, la inceput macar cat sa poata da raspunsurile la sfintele slujbe.

Poate s-ar gasi doua, trei ucrainence de prin Maramures, din Bucovina sau de prin satele ucrainene din Banat care sa-si inchine viata lui Hristos imbracand haina monahala aici, spune maica Anghelina, ca macar acestea stiu o limba slava si sunt familiarizate cu alfabetul chirilic.


Cand ajungeti prin Arad, sau poate sunteti chiar aradeni, faceti-va timp cateva ore pentru un pelerinaj la aceasta minunata manastire in incinta careia va veti simti in plin Ev Mediu si unde cu siguranta va veti mai intoarce. Maica Anghelina va ofera toata dragostea ei, iar daca sufletul vi se deschide spre acest loc sfintit si sfant, Dumnezeu va va rasplati din belsug.



29.10.2014 - Maica Anghelina a trecut la cele vesnice. 
Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca in veci!     




Fotografii

   


Bezdin - 2006